GrindstedArkivets generalforsamling 4. marts 2024
Se regnskabet her: Regnskab 2023
Formandens beretning
Året 2023 har været et normalt år, hvor det lykkedes os i vidt omfang at fastholde vore medlemmers interesse. Der blev gennemført en generalforsamling i februar og en fortælleaften i april med forhenværende folketingsmand og formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen. Vores efterårsarrangement måtte flyttes til januar i 2024. Men var vi i tvivl om, at vore medlemmer hang ved, viste det store fremmøde til det netop afholdte musikalske arrangement med Ronnie samt søn og far, at eventuel skepsis blev gjort til skamme. Ja, vi har endda fået indmeldt flere, så vi er godt tilfredse.
Fortsættes under billeder fra generalforsamlingen…
Men tilbage til året 2023. Generalforsamlingen den 23. februar viste kontinuitet i bestyrelsens sammensætning. Kun på revisor- og suppleantposten skete der personændringer, idet Jette Poulsen afløste Linda Nielsen og Henning Kaltoft tiltrådte som ny suppleant.
Efter generalforsamlingen fortalte Ole Søbye om nogle af kilderne til sin bog, hvor han viste, hvor langt man i dag takket være kortsamlingen på internettet kan påvise Grindsteds udvikling.
Aftenen med Henrik Dam var velbesøgt, selv om GrindstedArkivet fulgte lidt i hælene på andre arrangører, der gerne ville præsentere hans liv og gerning som politiker, nu hvor han havde lagt denne fase af sit liv bag sig. Tak til Netavisen for billeder og omtale af de to arrangementer.
Bestyrelsesarbejdet
Bestyrelsen har afholdt 4 møder efter generalforsamlingen. Konstitueringen foregik samme aften med uændret portefølje.
Opgaven har fortsat været at danne rammen for arkivets drift. Bestyrelsen er garant for, at den frivillige arbejdsgruppe har bedst mulige vilkår at arbejde under i forhold til økonomi, udstyr, lokaler samt, at Billund Kommunes årlige tilskud bliver anvendt forsvarligt. Med 10. klasse-Centret har vi et fint samarbejde som ligestillet i huset. Vi låner hinandens lokaler. For os er det en stor fordel at kunne disponere over større lokaler til vore arrangementer. Kommunen er os velvilligt stemt og har sidst på året opsat lamper, der aktiveres automatisk ved arkivets indgangsparti.
Bestyrelsesarbejdet har ifølge vedtægterne bestået i at godkende budgettet og større anskaffelser samt årets regnskab. Det kommunale tilskud er anvendt efter dets formål.
Som medudgiver af Ole Søbyes bog: Opkomst af en by har vi stået som garant for, at den støtte, der er givet fra Ole Kirks fond og K.G. Hansens er brugt til opsætning og trykning m.m. er i overensstemmelse med ansøgningernes ordlyd. Projektet har været en stor succes, idet bogen er tæt på at være udsolgt.
Arkivets drift
Arkivgruppen består af 12 frivillige, hvor de 2 også er medlem af bestyrelsen. Gruppen har fast mødedag om tirsdagen og står for bemandingen i forbindelse med arkivets åbningstider, som er 2 gange om måneden i ulige uger uden for skoleferierne.
Arkivleder Karin Berg er den formelt ansvarlige for arbejdet og laver småkurser for gruppen efter behov. Brugen af databasesystemet Arkibas 5 er en nødvendighed i arbejdet med at registrere arkivalierne og dermed gøre dem tilgængelige på nettet. På arkiv.dk kan borgere søge efter arkivalier, som hvert arkiv har valgt, skal være søgbare. Derfor deltager personer fra arbejdsgruppen i de løbende kurser, der afholdes af SLA, Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver og SVA – Sydvestjyske Arkiver. Værd at nævne er det, at SVA som eneste i Danmark har en konsulent, vi kan trække på både til kurser og opklaring af arkivspørgsmål.
Den nye persondatalov giver noget hovedbrud, da reglerne er strammet for, hvilke billeder vi må give tilladelse til at se på platformen arkiv.dk. Eksempelvis har det betydet, at en del konfirmandbilleder først vil kunne ses om mange år. Arkibas har fået en ny funktionsknap, hvormed vi skal sætte dato ud i fremtiden. Det gør det mindre spændende for brugerne at benytte det landsomfattende arkiv.dk
I 2023 har vi på en række områder været udfarende. Vi har Vestkysten og i mindre grad Vejle Amts Folkeblad fra det meste af 1900-tallet. Vigtige artikler i Midtjysk Ugeblad og JyskeVestkysten registreres af arkivets medarbejdere. Netop avissamlingen er vore besøgende ofte glade for at kunne benytte.
På Facebook og i Netavisen Grindsted bringer vi omtale af vore arrangementer, som selvfølgelig også kan ses på arkivets hjemmeside. Siden er tilgængelig på adressen grindstedarkivet.dk, hvor kommende arrangementer vil kunne ses. Det er også muligt at se under aktiviteter, hvad arkivet har haft af arrangementer år for år. Til højre på siden kan der klikkes på indlæggene, så det letter byrden med at søge oplysninger. For interesserede er der meget at hente, så brug lidt tid på hjemmesiden.
Den store udstilling i Billundcentret, hvor lokalarkiverne kommer med deres bidrag, blev aflyst, da bygningen var under restaurering. Her i 2024 bliver den gennemført i løbet af efteråret.
Samarbejdet med Ugebladet for Billund og Grindsted er fortsat gennem året, efter at lokalredaktør Benny Bogø ophørte og ny lokalredaktør overtog. Flere lokalarkiver i kommunen er kommet med, så der skives artikler til bladet gennem året. Fra GrindstedArkivet er der nu 3, der skiftes til at skrive artikler. Dejligt at lokalhistorie har opbakning fra pressen.
Den nye efterskole Play har også haft bud efter folk fra arbejdsgruppen. Således har 2 besøgt skolen i sommer for at fortælle om Grindsted, så eleverne kunne få en viden om den by, de nu skulle færdes i. I anledning af debatten om Mødestedet har vi også bidraget med historiske fakta vedr. bygningens funktioner gennem tiden.
Desuden er der grund til at nævne vores stand på julemessen i november, som tiltrak sig opmærksomhed bl.a. ved , at de besøgende kunne deltage i en konkurrence om at gætte det korrekte år for afspærring af trafik til Mødestedet. De to dage, messen varede, var der mere end 100, der forsøgte sig. Præmien for den heldige var en billet til arrangementet med Ronni og flere den 28. januar.
I november udsendte Historisk Forening for Ribe Amt sin årbog for 2023 ”Fra Ribe Amt”, der bringer artikler om det daværende amt. Heri har vi fået optaget en artikel, skrevet af undertegnede, om Grindstedværkets stifter Chr. Lundsgaard og hans banebrydende indsats i kemien. Faktisk var det her på fabrikken, at det lykkedes ham som den første i landet at skabe nye lægemidler ved kemisk syntese i industriel målestok. Et lægemiddel mod hjertesygdomme blev markedsført af Løvens Kemiske Fabrik op til 1958.
Endelig kunne vi sidst på året forsætte traditionen med at udgive et årsskrift med artikler også fra skribenter udefra. Tak til dem.
Vi håber, at årsskriftet styrker interessen for vores områdes historie. Der er så meget, der kan fortælles. Men en vigtig forudsætning for arkivets berettigelse er, at borgerne er opmærksom på dets eksistens. Heldigvis kan vi ikke klage på opbakningen enten det så er aflevering af arkivalier, spørgsmål til besvarelse eller viden, vi efterlyser.
Tilbage er at sige tak til alle, der er mødt op i aften. Tak til bestyrelsen for et konstruktivt samarbejde – og slet ikke at forglemme- – til arkivets arbejdsgruppe, som trækker det store læs i hverdagen.
Efterord
Som det fremgår af indkaldelsen til generalforsamlingen, er denne beretning den sidste af mig som formand for GrindstedArkivet. I næsten 12 år har jeg haft det privilegium at have de forskellige bestyrelsers og medlemmers tillid og dermed den glæde ved arbejdet, som skal til for at trives. Jeg forlader bestyrelsen med forvisningen om, at foreningen er i de bedste hænder og ønsker for den et lagt liv. I de mange år har jeg også nydt glæden ved at være en del af arbejdsgruppen. Den kan jeg slet ikke undvære. Så her bliver jeg, så længe mine kræfter rækker.